© h.hofstede (h.hofstede@hogeland.nl)

Afleiding van de Poissonverdeling.
       
Voor de binomiale verdeling geldt:

       
Noem nu  m = N · p  = gemiddeld aantal successen.  Dan is p =  m/N  en die kun je in  bovenstaande formule vervangen:
       
Verwissel nu de k! uit de eerste factor met de Nk  uit de tweede:
Het wordt interessant als je N naar oneindig laat gaan. Die hele eerste breuk gaat dan naar 1 omdat alleen die N-getallen van belang zijn. Dat -1 en -2 en -3 en ...-k + 1 doet er niet toe (is te verwaarlozen) als N oneindig groot wordt. Dus staan er in de teller k N-waarden en in de noemer ook. Dat wordt samen dus 1, en dat geeft:
Maar ook die laatste term wordt 1. Omdat N naar oneindig gaat gaat dat tussen haakjes naar 1. En omdat k een eindig getal is, staat daar eigenlijk 1-k = 1. Dus we zijn nu bij:
Je kunt bij dit laatste stuk niet precies zo'n redenering toepassen omdat, als N naar oneindig gaat, ook de macht naar oneindig gaat. Kijk, als je hebt ab , en a gaat naar 1, dan zal dat voor constante b wel op den duur ook naar 1 gaan. Maar als b tegelijkertijd naar oneindig gaat, wat dan? Oftewel: hoeveel is (bijna 1)(bijna oneindig) ?    

Dat is niet zomaar te zeggen, maar gelukkig kun je in deze les ontdekken dat er in dit geval e-m uitkomt.

Dus voor het aantal successen X op interval [0, 1] bij een gemiddelde van  m successen: geldt

 

En daar is al de formule van de Poissonverdeling.
Hier zie je er een aantal voor verschillende waarden van m  (die m wordt in artikelen over de Poissonverdeling trouwens om één of andere reden meestal λ genoemd. Ik blijf eigenwijs m gebruiken om mij eraan te herinneren dat het een gemiddelde is).
       

       
Waarschuwing:  deze krommen zijn continu getekend, maar gelden natuurlijk eigenlijk alleen voor gehele waarden van k (= aantal successen). Je mag dus alleen de snijpunten met de verticale roosterlijnen bekijken.....
 

© h.hofstede (h.hofstede@hogeland.nl)