|
© h.hofstede (h.hofstede@hogeland.nl)
|
|
1. |
Examenopgave HAVO
Wiskunde B, 2008 (gewijzigd).
In onderstaande figuur wordt voor de periode 1960 -
1996 zowel de graanproductie als de vleesproductie
per hoofd van de wereldbevolking weergegeven. Hiervoor worden
twee verticale assen gebruikt. De
ronde stippen in de grafiek geven de jaarlijkse graanproductie G
per hoofd van
de wereldbevolking in kg aan. Het verloop ervan wordt benaderd door een
parabool. De
driehoekjes geven de jaarlijkse vleesproductie V
per hoofd van de wereldbevolking
in kg aan. Het verloop ervan wordt benaderd door een rechte lijn
(stippellijn). |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Volgens de
benadering met de rechte lijn in de figuur hierboven was V in
1960 gelijk aan 23,2 kg en in 1996 gelijk aan 36,0
kg. In 1960 werd in Nederland per hoofd van de
bevolking 45,3 kg vlees geconsumeerd. Met de gegeven benadering van V
is te berekenen wanneer er voor
de wereldbevolking per hoofd gemiddeld evenveel
vlees geproduceerd zal worden als de Nederlanders in 1960 gebruikten. |
|
|
|
|
|
a. |
Bereken in welk jaar de wereldvleesproductie volgens de
gegeven lineaire benadering
45,3 kg per hoofd van de wereldbevolking zal bedragen. |
|
|
|
|
|
De parabool
in de figuur kan worden beschreven met de formule G =
−0,125t2
+ 6,33t + 279 .
Hierin is G de wereldgraanproductie per jaar
in kg per hoofd van de wereldbevolking en t
de tijd in jaren met t = 0
in het jaar 1960. |
|
|
|
|
|
b. |
Bereken in welke
maand van welk jaar de productie van graan (per hoofd van de bevolking)
tien keer zo groot zal zijn als de productie van vlees. |
|
|
|
|
|
Voor de periode 1990 - 2050 gebruiken we nu een andere
schatting van de voedselsituatie,
die uitgaat van een iets andere formule voor de vleesproductie V
in kg per hoofd van de
wereldbevolking.
Deze formule wordt gegeven door: V*
= 0,25t
+ 25
. De tijd t
in jaren wordt gerekend vanaf het
jaar 1960. Volgens deze formule neemt
de vleesproductie steeds verder toe. Dat is alleen mogelijk
als men op aarde meer graan gaat gebruiken om aan het vee te voeren,
waardoor er minder graan beschikbaar is voor voeding van de mens. Om
1 kg vlees te kunnen produceren is ongeveer 4 kg graan nodig. |
|
|
|
|
|
c. |
Toon met de gegeven formules voor G
en V*
aan dat er in het jaar 2000 per
hoofd van de wereldbevolking ongeveer 192 kg
graan over was voor voeding van
de mens. |
|
|
|
|
|
We gaan ervan uit dat er jaarlijks per hoofd van de
wereldbevolking ongeveer 150
kg graan voor voeding van de mens nodig is. |
|
|
|
|
|
d. |
Bereken met behulp van de bovenstaande formules voor G
en V*
vanaf welk jaar
er door de toenemende vleesproductie te weinig graan over zal zijn voor
voeding van de mens. |
|
|
|
|
|
|
|
|
2. |
Examenopgave HAVO
Wiskunde B, 2009 (gewijzigd). Al heel lang onderzoekt men het verband
tussen enerzijds het gewicht en de lengte van volwassen mensen en
anderzijds hun gezondheid. Hierbij gebruikt men vaak de Body Mass Index
(BMI).
De BMI wordt als volgt berekend:
BMI = G/L²
met 1,50 ≤ L ≤ 2,20. Hierin is G het gewicht in
kilogram en L de lengte in meter. |
|
|
|
|
|
a. |
Iemand heeft een
gewicht van 100 kg. Zijn BMI is 27,7.
Bereken hoeveel het gewicht van deze persoon minimaal moet dalen om een
BMI van 22,0 te krijgen. Neem aan dat de lengte van de persoon gelijk
blijft. |
|
|
|
|
|
Voedingsdeskundigen zijn geïnteresseerd
in het ideale gewicht van een persoon. Als met de BMI-formule wordt
gewerkt, gaat men ervan uit dat een BMI van 22,0 overeenkomt met het
ideale gewicht. Een andere manier om het ideale gewicht te bepalen, is door
gebruik te maken van de volgende vuistregel: Het ideale gewicht is 100
keer de lengte in meter verminderd met 110.
Bij een bepaalde lengte is het ideale gewicht volgens beide
manieren van berekenen gelijk. |
|
|
|
|
|
b. |
Bereken op algebraïsche wijze bij welke lengte dit
het geval is. Rond daarna je antwoord af op hele centimeters. |
|
|
|
|
3. |
Vlaamse
Olympiade
Een kwadratische vergelijking x2 + px + q
met gehele p en q heeft al een oplossing
x = 2 + √3
Bereken p en q. |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
© h.hofstede (h.hofstede@hogeland.nl)
|