Materiaal voor lotgenoten.....

Introductie  "Bewijzen" 
Een serie van 8 lessen waarin leerlingen van 3-atheneum kennis maken met bewijzen uit de Wiskunde B12-stof. 
We doen om-en-om een les theorie, en een les CABRI in het computerlokaal.  'k Heb de serie uitgeprobeerd voorjaar 2005 en ze per tweetal een verslag laten schrijven.
Uiteraard worden ze bij de bewijzen nog wel "bij de hand genomen"; 't gaat om een eerste kennismaking, en om de smaak te pakken te krijgen.  Dat is zeker bij een aantal gelukt (en anderen vonden het "verschrikkelijk" trouwens). 


WISKUNDELESSEN
Een grote serie lessen voor bovenbouw HAVO/VWO.
Handig voor als iemand een les heeft gemist; dan kan hij het nog eens nalezen op internet.
Veel lessen zijn nog maar half, ik ben er nog mee bezig......
En een boel nieuwe opgaven natuurlijk.

  

Verrassende aanzichten (1)
Eén les waarin leerlingen van brugklas 1 een ruimtelijk figuur in elkaar prutsen en er daarna aanzichten van tekenen. 


Verrassende aanzichten (2)
Eén les waarin we (brugklas 1) eerst samen een paar aanzichten van draadfiguren tekenen. Daarna proberen we wie het draadfiguur kan   ontwerpen met de minste lussen in de aanzichten.


Escher vlakvullingen.
Een serie lessen in de onderbouw om mooie vlakvullingen te maken en tegelijk de kennis over puntsymmetrie, lijnsymmetrie, rotaties en translaties te oefenen.


TI-83
Eerst 2 á 3 lessen als basiscursus de grafische rekenmachine onder de knie te krijgen. Ik doe dat niet meer "centraal" omdat dat altijd zulke chaos-lessen worden;  de ene helft snapt er niks van en voor de andere helft gaat het allemaal veel te langzaam.
De oefenopgaven in deze korte cursus zijn wel aan de pittige kant. Meer voor wiskunde B dan voor wiskunde A, denk ik

Voor de snelle leerlingen is hier nog een gevorderden cursus, z
odat ze iets te doen hebben als de rest nog met de basiscursus bezig is. Meestal vinden ze al die trucjes wel redelijk leuk....

Grafen

Moderne Wiskunde heeft op het eind van brugklas 1 een verschrikkelijk hoofdstuk over grafen. Dat kan veel leuker!
Hier is een module van een les of 5/6 waarin de leerlingen al doende  ontdekken wat een Eulercicuit en het Fleury-algoritme zijn, en hopelijk een beetje benul krijgen van een "systematische" aanpak van een probleem. Uiteindelijk maken ze een zo efficiënt mogelijke zoutstrooiroute voor de buurt waarin ze wonen (of een vuilnis-ophaalroute natuurlijk)
Uitgeprobeerd in voorjaar 2004.  
Geschikt voor de hele onderbouw (en trouwens ook voor basisschoolleerlingen in groep 8 die voorliggen op de rest: er is geen voorkennis voor nodig!!!)

Verdiepingsmodule Correlatie en Regressie.
Niet geschikt als lessenserie.

Negatieve getallen optellen en aftrekken.
Voor op het ACTIV board

De wet van Pick
Voor in de onderbouw. Eén les. :Losstaand..
  

De Regel van Euler
Voor in de onderbouw. Eén les. :Losstaand..
  
 


  

Uitwerkingen/Voorbeelden

Elders op deze site (hier) staan een groot aantal praktische opdrachten. Nou merk ik bij deze opdrachten dat het handig is om de uitwerkingen te hebben. Dat scheelt je gewoon elke keer weer een boel narekenwerk, en het is ook handig om ze even in te zien vóór een tussenbespreking. Omdat ik per week gemiddeld zo'n 3 e-mails krijg met de noodkreet van leerlingen uit het land om de uitwerkingen please please please te sturen, heb ik dezen maar achter een  wiskunde-beveiligings-probleem  gezet. HIER kun je ze vinden

Uitgewerkte Normering
De normeringen op deze site bij de praktische opdrachten zijn ontzettend ruw. Hier staan verfijningen voor mijzelf. Geven meer houvast om een score vast te stellen.
Bovendien staan hier een aantal standaardvragen om bij de nabespreking te stellen (en te scoren!)