De nulpunten zijn
x = -1 en x = -4 dus de formule is y = a
• (x + 2)(x + 4)
Vul punt (0, -4) in, dat geeft -4 = a • 2 • 4
ofwel a = -0,5
De formule is dan y = -0,5(x
+ 2)(x + 4)
2.
De top is (1, -3)
dus de formule zal zijn y = a• (x - 1)2
- 3
Vul punt (2, -5) in, dat geeft -5 = a • 12
- 3 ofwel a = -2
De formule is dan y = -2(x
- 1)2 - 3
Formule van
een parabool.
methode 1: met de nulpunten
Als een parabool
bij x = p en x = q de x-as snijdt dan zal
de formule er uitzien als
y = a • (x - p)(x - q)
Denk erom dat p en q negatief kunnen zijn, dus als de parabool
bijvoorbeeld bij x = -2 en x = 3 de x-asd snijdt zal de
formule er uitzien als
y = a • (x + 2)(x - 3)
a kun je
vervolgens bepalen door een punt van de parabool in te vullen.
methode 2: met de top
Als de top van een
parabool het punt (p, q) is, dan is de formule y
= a • (x - p)2 + q
Denk erom dat p en q negatief kunnen zijn.
a kun je weer bepalen door een punt van de parabool in te vullen.